TFA (ToughestFirefighterAlive) sportbajnokság Bük

Hétvégén rendezték meg a legerősebb, legkitartóbb tűzoltók népszerű nemzetközi viadalát a kétnapos TFA (ToughestFirefighterAlive) sportbajnokságot Bükön. Idén hét országból százhatvankilenc tűzoltó indult a nemzetközivé vált versenyen, melyen részt vett a csornai önkéntes tűzoltók képviseletében Tallér Ákos is, akinek édesapja a csornai tűzoltóságon dolgozott, így már a gyerekkori élmények megalapozták az önkéntes tűzoltóvá válását.

 

A Potyondon lakó, csornai születésű fiatal megkeresésünkre elmesélte, hogy 2015 nyarán, balatoni vízimentőként szerette meg az életmentést és az egyenruhás hivatást. 2011-től már a tűzoltó egyesület gyerekcsapatában versenyzett, majd 18 éves korában elvégezte a 40 órás tűzoltó alaptanfolyamot. A képzés elvégzésével lehetősége nyílt csatlakozni az egyesület vonulós tagjaihoz, ezáltal részese lehetett több gyakorlatnak, rendezvénybiztosításnak, káresetnek.

2017 augusztusától az Országos Mentőszolgálat Kapuvári Mentőállomásán teljesít szolgálatot, mint gépkocsivezető.

A fiatal ÖTE-s elmondta, a hétvégi nemzetközi megmérettetés a résztvevők fizikai tűrőképességét tette próbára, melynek lényege az erő, a kitartás, a gyorsaság és a pontosság volt. A versenyen a hivatásos, létesítményi és önkéntes tűzoltók mellett voltak szakmai képzettség nélküli sportolók is, illetve számos külföldi, többek között lengyel, szlovák, osztrák, cseh és német versenyzők.

Ákos tájékoztatása szerint a felvidéki Nagymagyari Önkéntes Tűzoltók – akikkel testvéregyesületi kapcsolatot ápol a Csornai ÖTE –tagjának, Zsigó Józsefnek az élményei voltak rá nagy hatással, akinek köszönettel tartozik a versenyben nyújtott segítségéért. A fiatal önkéntes tűzoltó köszönetét fejezte ki a Csornai ÖTE-nek és hivatásos tűzoltóknak, a családnak, barátnőjének és a barátainak is a támogatásért.

A fiatal önkéntes tűzoltótól megtudtuk, hogy a verseny első napját teljes menetfelszerelésben, légzőkészüléket használva kellett teljesítenie a résztvevőknek:

  • egy 15 kg-os tömlővel a vállon 4 emeletet lépcsőzni, majd egy 19 kg-os súlyt felhúzni,lefelé minden lépcsőfokra rálépni,
  • egy fém gerendát 1,5 m távolságba egy 4 kg-os kalapáccsal elütni,
  • egy 42 m-es szlalompályán végigfutni, majd egy vízzel teli sugarat kihúzni és egy megadott pontot vízzel eltalálni,
  • egy 80 kg-os bábut elhúzni a célegyenesbe (erre 4perc állt rendelkezésre).

A második napon pedig:

  • két darab, 4 tömlőből álló „alapvezetéket” kellett kihúzni 70 méteres távolságba, majd két „B” tömlőt összetekerni és szabvány dobozba helyezni,
  • egy szabványos doboz tetejére és aljára 50-50 ütést kellett mérni egy 5 kg-os kalapáccsal, majd egy 15 kg-os táskával alagútba futni és egy bóját megkerülni,
  • egy homokkal töltött 80 kg-os vállra vett bábuval 50-60 métert megtenni,
  • egy 3 m-es akadályfalon kötél segítségével átmászni.

Ákos célja a verseny kipróbálása mellett a pályák megadott időkereten belüli teljesítése volt. A 169 versenyzőből a 115. helyen végzett, és egy jó hangulatú versenyen tudott rengeteg tapasztalatot szerezni a következő megmérettetésre.