Szent Flórián napi megemlékezés

 

 

Egyesületünk nyárköszöntő Öte kerti parti keretében immáron 5.-alkalommal tartotta meg Szent Flórián napi megemlékezését.

 

Május negyedike Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe, és 1991 óta a Tűzoltók napja. Flórián a tűzoltó munka lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, becsületet és embertársaik megsegítését.

 

Ezen a napon valamennyi hivatásos, önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltó, valamint az összes tüzes mesterséget művelő védőszentje előtt tisztelgünk.

 

Az emberfeletti hatalmakhoz, szentekhez fohászkodás egyidős az emberiséggel. Különösen baj, vész esetén kérték segítségüket a vigaszra szorulók elűzni a rosszat, leküzdeni a csapásokat, amikor az emberi erő és akarat már kevésnek bizonyult.

Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak a "tűz katonájának" kultuszát. Szent Flórián alakjával a világon sok helyen találkozhatunk. Templomokban, házak falába süllyesztve, köztereken áll a római katona szobra, aki rocskából önti a vizet az égő ház tetejére.

Tűzoltó elődeink védőszentjükként tisztelték, díszünnepként ülték meg május 4-ét Flórián napját, s a tűzoltók ma is a személye előtti főhajtással tisztelegnek alakjának. Élete és halála megmintázza azt az elkötelezett hivatástudatot, melynek alapja a munkába vetett hit és a hagyományokhoz való ragaszkodás.

Steiner Ádám plébános szavait idézve:

"Vigyétek Barátaim a zászlót! Tűzzétek ki, hogy nyíltan lengjen, szabadon! Mindegy, ha nincs is sas fölötte, Sz. Flórián áll őrt azon. Sz. Flórián! kihez könyörgünk, ki szíveinkben itt lakik... Előre hát! Míg ő közöttünk, E szent ügy el nem bukhatik!"