Adventi ünnepek, a karácsony

Karácsonyfa, koszorú, gyertyák, csillagszórók, mécsesek mind-mind az ünnepek elengedhetetlen kellékei, amelyek általában egy időben egy helyen meg is találhatók, ezzel jelentősen megnövelve egy óvatlan pillanatban bekövetkező lakástűz kockázatát.

A gyertyák esetében figyelni kell arra, hogy azok stabilan legyenek rögzítve, függőlegesen álljanak. A koszorúkat és gyertyákat nem éghető anyagú tálcára helyezzük. A gyertyák fölött ne legyen éghető anyag. Amikor azokat polcra, szekrénysorra helyezzük, figyeljünk oda, hogy ne legyen túl közel hozzá egy könyv, esetleg a fölötte lévő polc. Praktikus megoldás, hogy kezünkkel az említett anyagokat megérintjük, és hogyha az anyagok a megszokottnál melegebbek, a gyertyákat távolabb helyezzük el. Égő gyertyát huzamosabb ideig soha ne hagyjunk őrizetlenül!

A fenyőfák több fajta égést elősegítő anyagot tartalmaznak. A fa meggyulladásának veszélye fokozatosan nő az idő multával, mivel a kiszáradt ágak, tűlevelek könnyebben lángra kapnak. Ezért a fákon a csillagszórókat, gyertyákat úgy helyezzük el, hogy azok ne érintkezzenek közvetlen a fák leveleivel és soha ne hagyjuk őrizetlenül a meggyújtott csillagszórókat, gyertyákat!

A megfelelő hely is fontos, hogy a karácsonyfa jól mutasson, ugyanakkor fontos, hogy a közelében a lehető legkevesebb éghető anyag legyen, mert ha a baj mégis bekövetkezik, szükségünk lesz helyre az oltáshoz.

Izzósor vásárlása esetén, csak engedélyezett, bevizsgált terméket vásároljunk, az elmúlt évek tapasztalata, hogy sok izzósor nem felelt meg a szabvány előírásoknak, tűz,- és baleset veszélyesek voltak. Az izzósorok elhelyezésénél is fontos szempont, hogy közvetlen ne érintkezzenek éghető anyagokkal.